KONSULTACIJOS, REKOMENDACIJOS, UŽSAKYMAI: +37061550186, vilniauskailiaistore@gmail.com

Trumpa rašiklių dėklo istorija

Nuo tada, kai skirtingos civilizacijos sukūrė raštą, prabėgo sunkiai suskaičiuojami laikmečiai. Nuo tada, kai žmonijai prireikė plunksnakočių, vystymosi tempas taip įgavo pagreitį, kad net nespėjome pajusti to momento, kuomet lapu, kaip pianino klavišais, bėgo rankos, laikydamos nepatogius rašiklius, o pirštai greitai pajusdavo nuovargį.
Gyvenimo tempas ir besikeičiantys poreikiai, įsivyravusią rašiklių erą stumtelėjo į kitą etapą ir jie ilgainiui tapo pritaikyti įvairiausioms žmonių reikmėms, o technologijų vystymosi greitis šiandieną juos pavertė labiau prestižine dovana, statuso ženklu arba šeimos, verslo relikvija ar aukcionų pasididžiavimu nei kasdienos įrankiu.
Vargu, ar kuris iš mūsų tiksliai žinome rašymo priemonių visas atsiradimo istorijas, legendas bei mitus, kaip tokios priemonės buvo prižiūrimos ir kodėl. Turbūt ir retas iš mūsų susidūrėme su informacija, kaip ir kur buvo saugomos rašymo priemonės.
Tad šį kartą man buvo smalsu paklajoti po rašiklių dėklų atsiradimo istoriją ir išskirti pačius įdomiausius momentus.
Šiandien pieštukų ir rašiklių dėklas yra tarsi įprastas mokinių, studentų daiktas, naudojamas nešiotis rašiklius, pieštukus, trintukus ir galbūt dar daugiau, priklausomai nuo jų dydžio bei poreikių. Žvelgiant į dėklo istoriją, tai ne visada buvo taip įprasta.
Įsivaizduojate, rašiklių dėklai gyvuoja jau daugiau nei 200 metų! Nors dėklai visada turėjo labiau funkcinę paskirtį, istorijos užkaboriuose aptinkama, jog būtent rašiklių dėklai buvo daug įmantresni ir pagaminti iš brangių medžiagų, tokių kaip sidabras ar net dramblio kaulas.

Rašiklių dėklo istorija

Nors šiandien dauguma dėklų yra stačiakampio formos, ankstyvieji rašiklių dėklai buvo apvalūs arba cilindriniai. XIX amžiaus viduryje Londone buvo gaminami sidabriniai rašiklių dėklai teleskopiniams pieštukams laikyti. Per tą patį laikotarpį mediniai ir metaliniai rašiklių dėklai buvo gaminami Kinijoje ir eksportuojami į kitas pasaulio šalis. XX a. šeštajame dešimtmetyje bankai kartais užsisakydavo rašiklių dėklų su savo inicialais ar logotipais gamybą, kad galėtų dėklus dovanoti klientams įvairiomis progomis ir tokiu būdu eilę metų elegantiškai primintų apie save.

Pirmasis rašiklių dėklo patentas

Kai kurie šaltiniai skelbia, kad dėklo atsiradimo istorija siekia net 1880  metus, tačiau pirmasis rašiklių dėklo patentas buvo išduotas 1946 m. Jungtinėse Amerikos Valstijose. Šį patentą gavo Verona Pearl Amoth, kuri taip pat išrado keletą kitų susijusių išradimų, pavyzdžiui vienas iš jų - tai keičiami pieštukų trintukai. Pirmiausia Amoth sukūrė rašiklių dėklą sau, kad pieštukai ir rašikliai nedarytų skylių jos drabužiuose ir negadintų jų, o dėklas apsaugotų tuo pačiu ir pieštukų bei rašiklių smaigalius. 1944 m. spalio 12 d. ji pateikė patentinę paraišką universaliam rašiklių dėklui, o pats patentas jai buvo išduotas tik 1946 m. gruodžio 24 d.

Pirmojo rašiklių dėklo dizainas

Anksčiau minėtoji išradėja Amoth savo rašiklių dėklą sukūrė šešiems pieštukams arba rašikliams. Dėl istorinių šaltinių spragų, sunku pasakyti, kodėl buvo pasirinktas būtent toks rašiklių skaičius. Kiekvienas pieštukas buvo įkištas į atskirą skylę arba angą dėklo gale, todėl trintukas paprastai išlikdavo kyšantis iš dėklo, tad sprendimas visgi nebuvo tobulas. Šis dėklas taip pat neturėjo ir atidarymo funkcijos, pieštukai buvo paprasčiausiai ištraukiami iš vieno galo. Taip pat naudojant būtent šį dizainą, dėklas turėjo būti visuomet nešiojamas tik vertikalioje padėtyje, kad pieštukai liktų savo vietoje. Tačiau šis dėklas turėjo ir platesnę funkciją, jis taip pat turėjo ir atskirą priderintą stovą, kad dėklą būtų galima laikyti tiek ant rašomojo stalo, tiek ant įprasto stalo ir taptų kaip dekoro elementas. Tačiau šio dizaino dėkle nebuvo vietos papildomiems trintukams ar kitoms rašymo priemonėms ar priedams.

Šiuolaikiniai rašiklių dėklai

Šiandien rašiklių dėklai paprastai skirstomi į dvi kategorijas. Juos mokiniai naudoja neštis į mokyklą pieštukus, rašiklius, spalvotus pieštukus, markerius, trintukus ir kitus rašymo reikmenis  bei matavimo įrankius, o suaugusieji tokiu būdu saugo prabangius ar aukščiausios klasės bei relikvinius rašiklius. Brangesnių kompanijų, tokių kaip „Mont Blanc“, „Waterman“, „Cross“ ir kitų prestižinių prekių ženklų kūriniai, dažnai iš karto komplektuojami su įmantriu dėklu, kai yra perkamas prabangus rašiklis ir taip pabrėžia kompanijų prestižą bei išskirtinumą. Įmantrūs individualūs rašiklių dėklai taip pat yra skirti ir kolekciniams labai vertingiems rašikliams eksponuoti ar apsaugoti.

Iš ko šiandien gaminami rašiklių dėklai?

Šiandien rašiklių dėklai gali būti pagaminti iš įvairiausių medžiagų, tokių kaip mediena ar net metalas. Kai kurie pieštukų dėklai turi kietą ir standų apvalkalą, o kiti gaminami iš minkštesnių medžiagų, tokių kaip plastikas, natūrali ar dirbtinė oda bei medvilnė ar kitokio tipo tekstilė.

Kokios kompanijos rašiklių dėklas yra pats brangiausias pasaulyje?

Ruošdami savo atžalas mokyklai, rinkdami dovanas artimiesiems ar verslo partneriams paprastai išleidžiame saikingas pinigų sumas vertindami poreikį, tikslą bei galimybes. Tačiau kai kurių dėklų kainos ne tik kad priverstinai įsimintinos, bet lengvai šokiruojančios ir įspūdingos. Remiantis šiandienos skelbiamais faktais, norint įsigyti trokštamą ir niekur atskirai nepardavinėjamą riboto leidimo rankų darbo Rolls Royce Phantom rašiklių dėklą, pagamintą iš aliuminio ir odos Rolls-Royce Goodwood dirbtuvėse, taip pat turite nusipirkti ir automobilį už maždaug 1 000 000 USD kainą. Skamba įspūdingai, o gal kai kam ir neįtikimai, tačiau tokių išskirtinių dėklų perliukų pasaulio rinkoje galima atrasti ir daugiau, kol jų atsiradimą vis dar diktuoja poreikis.
Štai ir užbaigiau trumpą atradimų kelionę, kurioje visko vienoje sutalpinti neįmanoma, bet trumpam pasižvalgyti buvo visai smagu.

Istorijos įkvėpimo šaltiniai:

https://ourpastimes.com/minesweeper.html

https://www.google.com

Asmeniniai archyvai

Nuotraukų šaltiniai:

https://www.clumsypenman.com/pen-review/edison-collier-persimmon-swirl/

temu.com

https://www.etsy.com/listing/1341478855/vintage-hand-painted-lacquered-wooden

https://www.etsy.com/uk/listing/1060267594/montblanc-set-of-3-with-case-no-22-no-28

https://www.classicdriver.com/en/article/worlds-most-expensive-pencil-case

Susigundėte įsigyti sau ar dovanoti rašiklių dėklą, keletą natūralios odos modelių galima atrasti čia: https://vilniauskailiai.com/collections/leather-clothes/products/mod-et-1